Er is tegenwoordig veel kritiek op de berichtgeving van de zogenaamde Main Stream Media. Aan de lopende band verschijnen boeken met kritiek op de journalistiek. Onlangs nog Arnold Karstkens in Nederland met zijn boek – Journalist te koop. Maar eerder al boeken van Udo Ulfkotte – Gekaufte Journalisten – recent verschenen in de Nederlandse vertaling – Gekochte Journalisten – en in eigen land o.a. Janneke Monshouwer met haar boek – Ander Nieuws – wat het journaal niet uitzond.

Iemand anders die kritisch is op het nieuws en daar op de Universiteit van Nederland college over gaf onder de titel ‘Waarom moet je niet geloven wat er in de krant staat’, is emeritus hoogleraar prof. dr. Cees Hamelink.

Het past volledig in de tijdgeest van o.a. klokkenluiders als Julian Assange en Edward Snowdon, dat manipulatie en corruptie alom plaats zouden vinden. Maar geheimen kunnen niet langer bewaard worden. Mocht je denken dat dat vroeger beter was, kom dan op deze avond naar Janneke Monshouwer en Cees Hamelink luisteren. De praktijk ontmoet hier de academie. Hamelink doceerde aan de UvA en VU en Monshouwer werkte jarenlang in Hilversum bij het nieuws.

Coen Vermeeren gaat met hen in gesprek over het nieuws en de betrouwbaarheid van de media aan de hand van historische gebeurtenissen en de actualiteit.

Onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers met onder andere binnen- en buitenlands nieuws van de afgelopen decennia. Van de moord op John F. Kennedy tot de Vietnamoorlog en van Eerste Golfoorlog naar de Tweede. Van Obama naar Putin en van de EU naar de VS. Van Brexit naar Nexit en van de Eurocrisis naar de ecologische crisis. Kortom over van alles en nog wat.

Een perfecte avond voor iedereen die de complexe gebeurtenissen en de berichtgeving daarover in de wereld wil kunnen duiden.

JANNEKE MONSHOUWER

Werkte ruim 30 jaar voor de Nederlandse TV (op de redactie maar ook als journalist). Daarbij stond zij in nauw contact met alle verschillende afdelingen maar ook met overheidsinstellingen, beleidsmakers, wetenschappers, defensie en bijvoorbeeld directeuren van banken en bedrijven. Daarnaast is zij documentairemaakster en schrijfster.

CEES HAMELINK

Cees Hamelink is emeritus hoogleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus hoogleraar Media, Religie en Cultuur aan de Vrije Universiteit. Professor Hamelink heeft zich op vele terreinen ingezet voor de mensenrechten. Ook was hij persoonlijk adviseur van de toenmalige Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.


  11 replies to "Hoe betrouwbaar is het nieuws? | Janneke Monshouwer, Cees Hamelink"

  • FairWater Paul van Beers

   Dit zou iedereen moeten zien, en dan realiseer je waarom de nieuwe transparantie beweging van Baudet zo belangrijk is als tegenwicht voor de huidige lobby politiek van de gevestigde politieke partijen met hun eigen belangetjes…

   Daarbij moet je soms even door de nogal ADHD benadering van Baudet heenkijken, en goed luisteren waar hij het over heeft. De boodschap wordt dus helaas niet erg effectief, zelfs een beetje drammerig gebracht, maar dat neemt niet weg dat hij grotendeels volkomen gelijk heeft met zijn “inconveniënt” verhaal…

  • Bar 8390

   Coen Vermeeren ……de man met vele talenten en door vele uitgekotst eens komt de waarheid naar boven ! Deze man weet precies hoe deze wereld in elkaar steekt !

  • Ron

   Het bizarre is natuurlijk dat het,een, koningshuis zelf het summum is van leugen en bedrog….rmaar daar zijn we met z'n allen heel mild over…..

  • Ron

   Lachwekkend.Dwaas Cees Hemelink liegt er zelf op los of is zelf niet al te slim; hij noemt Jane Fonda "een buitengewoon intelligente vrouw".U weet wel de vouw die op latere leeftijd haar halve lichaam liet verbouwen om er jonger uit te zien, en o.a.ook allerlei jazzballet-instructiefilmpjes maakte alsof ze 18 was . Dit alles om te voldoen aan het berkrompen amerikaanse ideaalbeeld van de vrouw. Een uiterst intelligente vrouw………………..

  • waaterkoon

   Wat ongelooflijk badinerend en kinderlijk! Al dat gedraai om de hete brij heen. Een totaal gebrek aan moed. Houd dan beter je mond en blijf thuis achter de kachel!

  • TheYottaTube

   Cees vindt zichzelf zo interessant.

  • Klokkenluider Nederland

   Goedendag

   Mijn naam is Elroy en wil over zo veel dingen praten.
   Ik ben (zoveel) de namen die je krijgt als je niet de mainstream kennis volgt of desnoods gelooft.
   Er zijn voor mij teveel bewijzen om zelf de keuze te maken dat dingen toch echt anders zijn dan dat wij in de 21e eeuw gewend en/of geleerd zijn. Ik zou nu van alles random eruit kunnen gooien waarvan ik mijn ideeën en kennis over bepaalde dingen vertel.
   Maar goed ik weet niet in hoeverre de ander daar dan van op de hoogte is.

   Mijn omgeving kan mij niet helpen daarbij. Ik moet diegene vinden die gelijk gestemd zijn als ik.
   Hierbij schrijf ik zoveel mogelijk soorten organisaties tegelijk om mij hierbij een steuntje in de rug te kunnen geven.
   En mij op verder helpen om mijn dromen en passies te volgen en ook te verwezenlijken.
   Zodat ik mijn steentje kan bijdragen aan een eerlijke en open nieuwe wereld.

   Veelal kom ik online video's tegen waarbij er artikels worden besproken en of een presentatie word gegeven.
   Graag zou ik willen weten, hoe kom ik erachter wanneer die gehouden worden zodat ik daar ook bij aanwezig kan zijn?
   Misschien zoek ik niet goed, hard genoeg of juist verkeerd. Dat kan natuurlijk ook, ik heb veelal andere dingen aan me hoofd.

   Er kan hierin nog zoveel meer staan, maar ik hou het hierbij.

   Mvg,

   Elroy

   AcademischeRevisionist@hotmail.com

  • Jasper1311

   Je weet het…en toch is het weer schokkend..niet te bevatten dat het niet breed wordt opgepakt door de bevolking.. bedankt voor de upload!

  • Marilyn Justice

   I only wish this had english subs to help 'wake up' the west.

  • Douwe Beerda

   Dank voor deze heldere uiteenzetting met deze interessante gasten. Ik heb het gedeeld via de facebook en andere sociale media.

  • Trabant

   'We worden opgefokt om naar een oorlog toe te werken'. Ga eens op Russia Today kijken mafkees, die Russen worden al jaren gehersenspoeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.