NIJMEGEN – Een Nijmeegs gezin is afgereisd naar Syrië. Daar willen ze waarschijnlijk meedoen aan de jihad. Dat heeft burgemeester Bruls van Nijmegen op een speciaal ingelaste persconferentie laten weten. Het afgereisde gezin bestaat uit een vader, moeder en 2 kinderen. De 4 hebben samen met nog een volwassen man deze zomer Nederland verlaten. De gemeente werd gealarmeerd door de politie die verschillende signalen had opgevangen. Daarna bleek dat de twee kinderen na de zomervakantie niet meer op school zijn geweest.

De gemeente vermoedt dat de mannen inmiddels in een trainingskamp voor jihadisten verblijven.

Burgemeester Bruls is geschrokken van het nieuws. De gemeente begint een groot onderzoek. Daarbij wordt vooral gekeken naar de maatregelen die nodig zijn als het gezin ooit terugkeert naar Nederland. Ook gaat de gemeente met organisaties uit de stad in gesprek om te kijken wat er vooral gedaan kan worden om radicalisering te voorkomen en signalen daarvan zo vroeg mogelijk op te pakken.

Syriëgangers in Gelderland

In maart keerde Arnhemmer Robbin van Dolderen terug uit Syrië. Hij was november vorig jaar met een vriend uit Arnhem vertrokken om de ‘heilige oorlog te voeren’. Twee andere Syriëgangers werden onderweg naar het front aangehouden.

Op de persconferentie in Nijmegen liet de politie weten dat er in Arnhem mogelijk actief geronseld wordt. ‘Er zijn wat concentraties die doen vermoeden dat daar misschien wat meer aan de hand is’, zegt de politie Gelderland-Zuid na afloop van de persconferentie.

De gemeente Arnhem echter ontkent dit met klem. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen sprake van ronselen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.