Antropoloog en journalist Joris Luyendijk vertelt bij ons over zijn tijd als correspondent in het Midden-Oosten. Hoe maak je in een crisisgebied een verhaal en hoe betrouwbaar zijn je bronnen dan?
Vier jaar lang dook hij onder in de gekte van de Londense City en schreef daarover de bestseller “Dit kan niet waar zijn”. Het financiele stelsel is ziek, maar hoe zit het in Nederland en hoe gaan we het oplossen?


  5 replies to "Uitgelicht met Joris Luyendijk – Hele Uitzending"

  • Luc Hof

   brexit word ook dramatisch

  • Stijn van de Ven

   z'n tijd in Israel oke, z'n tijd bij de banken koe. Maar dan gaan ze het over het monetair systeem hebben en hoe het verder moet. Dat moet je niet aan een antropoloog vragen maar aan een trader. Ikzelf heb op dit gebied extreem veel kennis. De vraag die wordt gesteld is standaard en vrij overbodig. Hoe moet het nu verder? Alsof ze ooit de problemen echt zouden adresseren. Als ze dat zouden doen klapt het systeem en krijgen zij de schuld. Dus het spel is pappen en nathouden. Tot de markt zelf aangeeft dat ze het niet meer vertrouwd. Dan heb ik het over de obligatie markt. Wanneer die spelers weg blijven is het spel uit. Dan worden we allemaal Griekenland en vlucht kapitaal in de wereldreserve munt; de dollar. Die stijgt dan tot zo'n hoogte dat dit weliswaar goed is voor de internationale financiële positie van de Amerikaanse burger, maar de economie totaal sloopt omdat het elke vorm van competitiviteit van Amerikaanse bedrijven sloopt. Daarom wil Trump ook een zwakkere dollar; dan doet de economie het beter want bedrijven zijn internationaal dan veel competitiever. Dus uiteindelijk krijgen we dan weer een soort plaza akkoord of een soort breiton woods conference om de dollar naar beneden te krijgen en kijken naar een alternatief voor wereldreserve munt. Actie wordt pas genomen wanneer dus de wereld in elkaar flikkert. Geen seconde eerder! Change only comes when the pain of the same becomes worse then the pain of change. Zolang dat niet het geval is komt er geen verandering. Dus hierover filosoferen; wat de oplossing zou zijn is kansloos.

  • Jasper Bout

   Hele interessante man, genot om naar te luisteren.

  • Fabian

   Hier leer je zo veel van… shit

  • Ineke Boersma

   Jammer dat ik deze heb gemist!! Super dat ik hem terug kan zien. Goede items ook die jullie hebben laten zien. Well done

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.